Sitemizi ve deneyiminizi geliştirmek için çerez bilgilerini kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerez bilgisi politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.
Blog

Blog

ANASAYFA BLOG Değer Yaratan Bir Ekip Kurmak...
Değer Yaratan Bir Ekip Kurmak... Değer Yaratan Bir Ekip Kurmak... Ekip lideriyseniz sorumluluklarınız çoktur ve bu sorumlulukları yerine getirirken alacağınız yardım çok kıymetlidir çünkü çoğunlukla birçok işi yapmak için yeterli kaynak, zaman ve enerjiniz olmayabilir. Bu açıdan hızlı tempolu ve zorlayıcı bir çalışma ortamında birbirlerine yardım etme ve birbirlerinin başarısını izlemek konusunda yapıcı bir tutum içinde olan bir ekibe sahip olmak çok değerlidir. Bu yazımda sizinle kapsayıcılık ruhu taşıyan, memnun edici ilişkilerin ve birbirlerine destek vermeye, yardımcı olmaya istekli insanların olduğu bir ekip kültürü yaratmanıza yardımcı olacak üç basit ipucunu paylaşmak istiyorum.

Kapsayıcı Kültür

Kendi bakış açılarını, fikirlerini ve düşüncelerini isteyerek paylaşan ekip üyeleriniz olabilir. Öte yandan fikirlerini kendine saklamaya meyilli ekip üyeleriniz de olabilir. Bu ekip üyeleri olayları diğer ekip üyelerinden farklı şekilde görebilirler, yenilikçi fikirlerini ve kendi benzersiz bakış açılarını paylaşmaktan çekinebilirler. Bu ekip üyelerine söz hakkı tanımak önemlidir. Kabul eden bir zihniyetle onların sunacaklarını aramak, kişilerin iç görüler ekleyebileceklerini hissetmelerine yardımcı olacaktır. Böylece güçlü yönleriyle yeteneklerini ortaya koyma ve katkıda bulunma kapasiteleri ile gerçekten ekibin değerli bir parçası olacaklardır.

Ekipler Arası İşbirliği

Kendi görev yerimizin dışında hizmet verebileceğimiz ve yardım edebileceğimiz fırsatlar vardır. Ekip üyelerine ve kendinize, her zamanki sorumluluklar dışında yeni beceriler edinme, büyüme ve ortak çalışma fırsatları sağlamaya çalışın. Ekip üyelerinin yapılması gereken bir şey gördüğünde devreye girebilecekleri, görev tanımları dışında kalan alanlardaki sorunlarla ya da fırsatlarla ilgili de bir şey yapmak için inisiyatif alacakları bir kültür yaratın. Bu tür bir çaba, kurumları dönüştürür, sonuna kadar sorumluluk alan, tek yumruk olmuş ekipler yaratır. Bir lider olarak siz de ekibin bir parçasısınız ve bunu desteğinizi ifade ederek, takdirlerinizi sunarak, ihtiyaç halinde ekip üyelerine yardımcı olarak gösterebilirsiniz.

Geri Bildirim Sağlamak

Ekip üyelerine destekleyici ve yapıcı geri bildirimler sağlayın. Ekip üyelerinden yardım aldığımızda, onlarla neyin işe yaradığı ve neyin farklı yapılabileceği hakkında konuşmak önemlidir. Kullandığımız kelimelerle destekleyici ve nazik olmak, geri bildirim verirken kullandığımız ses tonu ekip üyelerinin katkılarına ve yardımlarına değer verildiğini anlamalarına yardımcı olur. Böylece gelecekte yeni ve farklı yaklaşımlara daha açık olurlar. Geri bildirim, ekip üyelerinin size en çok ihtiyaç duyduğunuz şekilde yardımcı olmalarını sağlamak, onları yönlendirmek ve onlara rehberlik etmek için en mükemmel yoldur.
 

Ekip üyeleri kendilerine değer verildiğini ve sürece dahil edildiklerini hissettiklerinde daha fazla sorumluluk alırlar ve yaptıkları işten daha fazla gurur duyarlar. Bu da isteğe bağlı performansın ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Özetle ekip üyeleri karşılıklı destek denkleminin üç temel noktasını tecrübe edip anladıkları zaman yeni başarı seviyelerine doğru hızla ilerleyeceklerdir:
  •     Diğerlerinin ne zaman yardıma ihtiyacı olduğu farkındalığı,
  •     İçtenlikle yardım teklif etme ve yardım etme istekliliği,
  •     Karşılık olarak ihtiyaç duyulduğunda yardımı kabul etme yeteneği ve cesareti
Sonuç, insanların kişisel ve mesleki tatmin duydukları, değer katan bir ekip olacaktır.

Erdem Ercan “Destek olmak; karşımızdaki kişiye aynı zamanda ilham vermek, örnek olmak, bakış açısı kazandırmak, bilgi paylaşmak ve yalnız olmadığını hissettirmektir.”
E-BÜLTEN Eğitimlerimden, yeni yazılarımdan, çalışmalarımdan haberdar olmak için E-Bültenime kayıt olun...