Sitemizi ve deneyiminizi geliştirmek için çerez bilgilerini kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerez bilgisi politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.
Blog

Blog

ANASAYFA BLOG Belirsiz zamanlarda duygusal zeka!
Belirsiz zamanlarda duygusal zeka! Belirsiz zamanlarda duygusal zeka! Her zaman kolayca karar alabilir miyiz?
İnsan olmanın vermiş olduğu yapı gereği her zaman tek yönlü düşünüp sistematik kararlar almaya yatkın değiliz. Bunun nedeni, sadece mantığımızla hareket etmememiz, somut olayın vermiş olduğu his ve duygunun da karar alma mekanizmamız üzerinde etkisi olmasıdır. Peki bu durum karar almamızı kolaylaştırmakta mıdır yoksa bu süreci zaman zaman uzatmakta ve netliğe ulaşmasını zorlaştırmakta mıdır? Sürecin zorlaştığı belirsiz dönemlerde, kriz anlarında bize ne yardımcı olacaktır? Bu durumun en iyi şekilde nasıl üstesinden geliriz?

Duygusal zekanın karar alma mekanizmamızdaki önemi:
Aslında tüm bu soruların cevabı, düşüncelerimize yön veren zeka yapımızın sadece mantıksal zekadan oluşmadığı, aynı zamanda önemli ölçüde duygusal zekamızdan oluştuğudur. Duygusal Zeka - EQ, insanların daha farkında, bilinçli ve amaçlı olması ile kısa-uzun vadeli hedeflerini netleştirmesi, sıklıkla yaptığı davranışlarını fark etmesi, duygularını anlaması ve uygun şekilde ifade edebilmesini, olumlu sonuçlara yönelik duygularını yönetmesini, empati kurabilmesini, etkin çözümler üretmesini ve özgüvenini artırmasını sağlar. Bir karar sürecinde duygusal ve rasyonel verileri doğru ve kapsamlı şekilde topladığınızda, riskleri ve fırsatları duygularınız ve mantığınızla değerlendirdiğinizde ve hem kısa hem de uzun vadede sonuçlarını hesaba kattığınızda duygusal zekanızı deneyimlemiş olursunuz. Dolayısıyla özellikle kriz anlarında ve duygusal çöküşe sebep olabilecek, çoğunluğu etkileyebilecek kararlarda yüksek Duygusal Zekanızı etkin kararlar almanız için kullanmanız çok önemlidir.

Dünyada farklı duygusal zeka ekolleri farklı model ve yetkinlikler tanımlarlar. Dünyanın ilk ve en büyük duygusal zeka organizasyonu Six Seconds'ın dünyada çok yaygın olarak kullanılan, ölçülebilir, pratik ve bilimsel modelinde üç ana alan vardır.

Six Seconds Emotional Intelligence (SEI) modeli üç ana alana dayanmaktadır.
  • Kendini Tanı
  • Kendini Seç
  • Kendini Ver
Kendini Tanı (Öz Farkındalık): Kalıplarımızı ve duygularımızı fark etmemiz bizi “neyin” harekete geçirdiğini anlamamızı sağlar.
Kendini Seç (Kendini Yönetme): Bilinçsizce tepki vermek yerine; bilinçli olarak düşünce, duygu ve davranışlarımıza yön vermemizi sağlar.
Kendini Ver (Kendini Yönlendirme): Günlük seçimlerimizi daha üst amacımızla uyumlu hale getirmemiz için tüm güç ve potansiyelimizi açığa çıkarmamızı sağlar.

Six Seconds Emotional Intelligence (SEI) modelinin bu üç ana alanındaki farkındalık, kendini yönetme ve kendini yönlendirme becerisine sahip olarak; belirsizliğin ne olduğunu Duygusal Zeka - EQ iç görüleri ile daha iyi anlayabilir, belirsizliğin bizi nasıl yönlendirdiğini ve belirsizliğin üstesinden gelmemize nasıl yardımcı olabileceğini, doğru-uygun ve yönlendirici kararlar nasıl verebileceğimizi fark edebiliriz. 

Erdem Ercan “Destek olmak; karşımızdaki kişiye aynı zamanda ilham vermek, örnek olmak, bakış açısı kazandırmak, bilgi paylaşmak ve yalnız olmadığını hissettirmektir.”
E-BÜLTEN Eğitimlerimden, yeni yazılarımdan, çalışmalarımdan haberdar olmak için E-Bültenime kayıt olun...